djuren

Våra djur på gården är Helsingefår, Dorper, Linderödssvin, Gotlandskanin, bin, Japansk Jumbo vaktel, Faverollehöns, Brahma höns, Blå anka, Löpanka och Cayuga. Och tre katter inte att förglömma.

Helsingefår är en Allmogeras och vi har våra i genbank. Nytillskottet Dorper är en köttras som fäller sin ull själva. 

Vi har två Linderrödssvin, Carmen och Christel, som gör sitt bästa för att böka upp och gödsla ny odlingsmark åt oss. De växlar hage med jämna mellanrum förutom under vintern då de har sin hydda placerad på ett och samma ställe hela tiden. Under den kalla årstiden ligger de ändå helst nerbäddade under halmen och det är inte sällan de stannar där även om man trugar med ljummet lunchvatten utanför.

Vi har hönor är av de större raserna Faverolle och Brahma. Vi hade med oss Faverollehönsen när vi flyttade hit till gården och Brahma som tillkom i somras. Vi väljer större raser för att inte hök, katt och andra faror rår på de så lätt.

Hönor och tupp får gå fritt hela dagarna (när det inte råder förhållningsregler angående fågelinfluensa). Hjördis, en av Faverollehönorna går gärna, varv på varv runt på gårdens ytor, helt på egen hand och bara njuter av upptäcksfärden.

En handfull, men styrkan ska öka, av Blå anka, Löpanka och Cayuga. Vi har byggt en till damm så det får gärna finnas ett gäng på varje ställe.

Vaktlarna är Japansk Jumbo. Kuttrar lågmält och springer runt likt flipperkulor. Fina, goda små ägg. Alla våra fåglar, vaktlar, ankor och höns, får naturlig vila under vintern då vi inte använder oss av någon extra belysning utan låter naturens mörker med kortare dagslängd ge fåglarna semester från värpandet.

Tre katter. Bra sorkjägare, i alla fall två av dem. Den äldsta katten lärde upp sin efterträdare och har inte jagat sen dess.

Bin, i nuläget tre kupor. Köpte två samhällen förra våren och gjorde en avläggare. Planerar att utöka till fler i år och kommande år.

Gotlandskanin i genbank. Planerar för kull i vår. På bild hanen Grålle.